Часто можна почути жарт: Борщ був такий, що аж ложка стояла (с). Я от варю борщ, що ложка не тільки стоїть, але й важко входить до каструлі. А все тому, що я готую його за власною технологією, слідуючи певній філософії.

От якби десь у потязі, за склянкою чаю та вафелькою від укрзалізниці, іноземець попросив вас пояснити, що таке борщ? Як би ви витлумачили людині, щоб він міг і сам зрозуміти, і своїм родичам донести інформацію про український борщ?

Кілька років тому у подібній ситуації, мені довелося тлумачити англійською про борщ. Самі розумієте, що пояснення типу: борщ — це борщ, або борщ у кожної господині інакший, — абсолютно нічого не пояснює. Все складне складається із набору простих речей, так само і пояснення будувалося із простих слів.

В моєму розуміні, борщ — це овочевий суп із визначним інгрідієнтом — червоним буряком. Обов’язково із гарною кісточкою м’яса, та великою-великою кількістю овочів (!) Український борщ — щедрий, як український народ, котрий завжди відрізнявся гостинністю та пишним столом, на котрому для гостей стояло все, що є в хаті.

Ви можете додавати чи не додавати капусту, можете варити із квасолею, чи без неї, але борщ має густим, пряним та відрізнятися насиченим кисло-солодким смаком, без всяких там хитрощів у вигляді додавання цукру та оцту. Солодкого смаку борщ набуває завдяки великій кількості червоного буряка (не менше трьох великих буряків на каструлю), а кислинки додають свіжі помідори (або консервовані у власному соку) . Жодної томатної пасти, жодного оцту, і обов’язково — спеції.

Спеції, прянощі, як і спеціальні додатки (паприка, висмажена сметана, тощо), якраз створюють той незабутній та оригінальний смак українського борщу, спогади про який іноземці (та й ми самі) несемо всюди із собою, куди б не їхали чи не йшли.

До речі, як повідала мені колись одна гуцулка в Яремчі, вони у борщ додають гілочку карпатського чебрецю, що дуже здивувало мене, адже я думав, що чебрець, то тільки для чаю і все. Саме це відкриття підштовхнуло мене до експериментів із прянощами у борщі. Дуже люблю додавати кмин (або кумин), базилік, суміш перців, їсти із часником та тоненько порізаним салом.

Як вже згадував, борщ — це символ щедрості, а яке щедре застілля без чарчини домашнього самогону? Ні, ні, жодної магазинної горілеги із розбавленого спирту, тільки справжній домашній сем може пасувати до тарілки запашного густого українського борщу.

До чого це я все написав? Просто вчора приготував відро борщу (дві каструлі по 5 літрів), та ось вирішив похвалитися )))

П.С. До речі, раджу ознайомитись із «Трактатом про значення борщу в житті українського чоловіка»

No votes yet.
Please wait...

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *