zminy-u-zakonachПрацевлаштування іноземців в Польщі стало простішим, завдяки змінам від 1 травня 2014р. На основі нових правил, іноземець мусить подати  тільки одну заяву, що стосується одночасно і дозволу на тимчасове перебування, і дозволу на працю. До того моменту, потрібно було клопотатися спочатку про дозвіл на працю, і лише потім просити дозволу на тимчасове перебування. Нова постанова стосується іноземців тільки з по-за меж Європейського союзу.

Отримання дозволу на роботу

Рішення про дозвіл на проживання та роботу приймає Воєвода.

До моменту зміни законодавства, працевлаштування іноземця складалося з двох етапів. Насамперед, працедавець, який хотів взяти до себе на роботу іноземця, клопотався про дозвіл на роботу, і тільки після отримання такого дозволу, іноземець міг подавати документи для отримання дозволу на проживання.

Після змін, іноземець, тобто – майбутній працівник, подає одну заяву для отримання дозволу на тимчасове проживання та працю. Такий дозвіл буде видано іноземцю, якщо метою його перебування на території Польщі є виконання праці, та він відповідає наступним вимогам:

  • наявність полісу страхування здоров’я, який відповідає вимогам Закону від 27 серпня 2004 р, про забезпечення охорони здоров’я у державних установах або підтвердження покриття витрат через страхування, коштів на лікування на території Республіки Польща;
  • іноземець володіє джерелом стабільного і регулярного доходу, якого вистачає на утримання себе та членів родини, які залишаються на його утримані;
  • іноземець має гарантоване місце проживання на території Республіки Польща;
  • працедавець, який надає роботу іноземцю, не може знайти кадрів із відповідною кваліфікацією на локальному ринку праці;
  • заробітна платня, яка зазначена в у трудовому договорі між працедавцем та працівником, що буде основою виконання роботи, не нижча зарплатні працівників, які виконують таку ж саму/подібну роботу, або обіймають ту ж саму посаду;

Новий закон збільшує термін, на який може бути виданий дозвіл на роботу і проживання. Якщо раніше максимальний термін складав 2 роки, то після змін, дозвіл може бути виданий на 3 роки.

Щоправда, саму заяву на отримання дозволу на працю та проживання, складає сам іноземець, але без допомоги працедавця все одно не обійтись. Майбутній працедавець мусить звернутися до місцевого Старости для отримання довідки про неможливість забезпечення кадрових потреб компанії на місцевому ринку праці. Основою такої довідки є витяг із місцевого реєстру безробітних та шукачів праці, або на негативних результатах рекруатації, організованого для працедавця місцевим Управлінням праці. Інформацію від Старости, майбутній працедавець має передати іноземцю, яку той додає до свого клопотання.

УВАГА!

Від 1 травня 2014 року, клопотання про надання дозволу на проживання та працю, іноземець подає самостійно.

В де-яких ситуаціях, іноземець не мусить додавати документ про те, що працедавець не може знайти працівників відповідної кваліфікації на місцевому ринку праці.

Стосується то ситуації, коли:

  • професія, по якій буде працювати іноземець в рамках дорученої йому праці, або вид праці, яка йому доручається, знаходиться у переліку, про який йдеться в статті 10, пункту 4, Закону від 20 квітня 2004 року Про сприяння працевлаштуванню (йдеться про перелік професій, який затверджується в кожному воєводстві, на основі дефіциту працівників в тих, чи інших професіях);
  • безпосередньо перед подачею клопотання, іноземець мав дозвіл на роботу, або дозвіл на проживання і роботу, у того ж самого працедавця, на тій самій посаді;
  • іноземець відповідає вимогам статті 90 пункту 5, Закону про сприяння працевлаштуванню (йдеться про спортивних тренерів, членів родини дипломатів, консулів та працівників міжнародних організацій);
  • іноземець відповідає вимогам звільнення від обов’язкового отримання дозволу на роботу, що регламентуються окремими положеннями.

УВАГА!

Заява про надання дозволу на проживання та працю, має подаватися особисто іноземцем.

Подати документи з допомогою уповноваженої особи тепер неможливе, оскільки в момент подачі документів, обов’язково беруться відбитки папілярний ліній (відбитки пальців), які будуть розміщені на карті побуту.

Перед прийняттям рішення про видачу дозволу на тимчасове проживання та працю, Воєвода зобов’язаний отримати інформацію, чи в’їзд і проживання іноземця на території Республіки Польща не становитиме загрози обороні, національній безпеці, охороні навколишнього середовища та громадського порядку.

Із заявою про надання такої інформації, Воєвода звертається до:

  • начальника Служби прикордонного контролю;
  • начальника місцевої Служби поліції;
  • Голови Агенції внутрішньої безпеки;
  • консула за місцем проживання іноземця, чи інших установ за межами Польщі (тільки у разі особливої потреби).

Вищеназвані керівники служб зобов’язані надати потрібну інформацію протягом 30 днів (у виняткових випадках, цей термін подовжується до 60 днів). У випадку, коли відповідь якогось із органів, з якими консультується Воєвода, не була надана у відповідний термін, приймається, що вимога отримання інформації була забезпечена. Такий підхід до справи, в цілому прискорює увесь процес прийняття рішення воєводою.

Новий закон також містить норми регулювання, які звільняють від обов’язку частого відновлення чи зміни виданих дозволів на тимчасове проживання. Отже, зміна юридичної адреси компанії, її назви чи організаційно-правової форми, злиття компаній чи зміни власника, а також зміна місця проживання іноземця вже не є підставою для обов’язкового отримання нового дозволу на тимчасове проживання та працю.

Однак, перелічені полегшення не звільняють іноземця від обов’язку повідомлення місцевого Воєводи на протязі 15 днів, про втрату місця праці, або зміни умов її виконання, вказаних у дозволі.

Новий закон також передбачає можливість збору більшої кількості особистих даних іноземців, які виконують роботу на території Польщі, з метою полегшення контролю та управління ринком праці. Мова йде про наступне: національний ідентифікаційний номер (польський), номер телефону, адреса електронної пошти.

Скасування дозволу на тимчасове проживання та працю

Воєвода має право на скасування виданого дозволу, якщо:

  • змінилася/скінчилася ціль візиту, котра була підставою надання дозволу на тимчасове проживання або
  • з’явилася одна із негативних причин, що веде до скасування дозволу, а такою може бути: іноземець перебуває в Польщі нелегально, знаходиться в списку небажаних осіб на території Польщі, являється податковим боржником, надав неправдиву або неповну інформацію під час оформлення дозволу.

Новий закон про працевлаштування іноземців змінює та полегшує становище останніх у разі втрати легальної праці. Раніше, втрата праці була причиною анулювання дозволу на тимчасове проживання. Отже, згідно нововведень, дозвіл не буде скасовано, якщо:

  • протягом 15 днів, з моменту втрати праці, іноземець повідомить відповідного Воєводу, про втрату праці в організації, яка зазначена у дозволі;
  • повідомлення, про яке йдеться вище, не було доставлене Воєводі з причин, які не залежать від іноземця.

Скористатися такою винятково зручною можливістю, іноземець може лише один раз, протягом терміну дії дозволу на тимчасове проживання і працю.

Отже, від 1 травня 2014 року, втрата роботи не завжди є причиною втрати дозволу на побут та працю.

Джерело: http://www.gorzow.pup.info.pl/Formy-aktywizacji/Biezace/Aktualnosci/2014/Nowe-zasady-zatrudniania-cudzoziemcow-od-1-maja-20

24 thoughts on “Нові правила працевлаштування іноземців в Польщі (зміни від 1 травня 2014 року)

  • 02.05.2015 at 8:31 пп
    Permalink

    Доброго дня, п.Сірко! Дякую за практичний і життєвий ваш сайт. Хочу змоделювати ситуацію і думаю іншим тоже пригодиться. Виправте і підкажіть, будь ласка.
    Їду в Польщу на роботу і вибудував собі наступну схему (кінцева мета в мене Сталий побут):
    А) 180 дн Oswiadczenie —> Б) робота по Zezwolenie —> В) Karta czasowego pobytu —> Г) Kartu stalego pobytu
    Можливо є інші варіанти (не космічної вартості) отримання Kartu stalego pobytu ?

    А) 180/360 дн Oswiadczenie. Як отримати ви описали. В Польщі підписую Umova na prace (що там вказується, зарплата?) Страховка діє та, що я в Україні оформив, додаткових оплат працедавець не знімає ? Якщо житло надає працедавець — це зазначено в цій же угоді, офіційно? По цьому місці проживання я можу оформити PESEL і відкрити рах в банку?

    Б) робота по Zezwolenie (нехай 3 роки чи спочатку тіки 1 р?). Оформляється десь за 2 міс до закінчення візи по Oswiadczenie працедавцем, від мене нічо не вимагається?) З цим папером я приїждаю в Україну (чи до приїзду реєструюсь у ВЦ чи Консульстві ) і оформляю одразу вже по ньому робочу візу D з страх. на 7 днів ? Іду в Польщу. Підписую нову угоду про працю, де ще додатково вказано, що мене працедавець страхує вже сам.

    В) Karta czasowego pobytu. За 2 міс до кінця візи 360\360 по Zezwolenie клопочусь про часовий побут. Крім 3 доків з України (МВС,ДПІ,Свідоцтво), можливо знаєте інші? Читав в неті, що термін перебування не важливий, важливі- підстави отримання. Тобто — основа Zezwolenie на 3 роки (оригінал) + додатково страхівка працедавця + довідки з банку + довідка про зарплату (це копія угоди про працю?) + прописка чи місце проживання (вони обов»язкові, де взяти прописку, чи підходить місце проживання — надане житло працедавця або це лише договір про індивідуальну оренду квартири ???). Ці всі доки збираю , оплачую і реєструю.

    Г) Kartu stalego pobytu. Вимагає 5 років безперервно перебувати в Польщі (до 10 міс — загальна відсутність). Скажіть, будб ласка, чи враховується в той 5р. період 180 дн Oswiadczenie, 360 дн Zezwolenie чи лише період від отримання Karta czasowego pobytu і чи потрібно ще крім держ.страховки+дов про зарплату + прописка+рах в банку (як на часовий побут)- ще щось особливе , що я повиненн простежити, щоб оформив працедавець?

    Можливо скеруєте на сайт по трудовій еміграції, теж такий практичний,як ваш блог. І ви описували в статті, що це лише один із способів еміграції. Поділитесь іншими? :)
    Надіюсь, вам вистачить сил перечитати і відповісти на мою міні-статтю. А можливо створите окрему рубрику еміграції, її способах? :)

    Reply
    • 08.05.2015 at 12:51 пп
      Permalink

      Олександре! Якщо ви поїхали в Польшу, то вам потрібно спочатку офіційно оформитись на роботу, бо освядченнє не дає вам права на роботу, це лише заява поляка що він вас готовий працевлаштувати. Процес офіційного працевлаштування можна поєднати разом з отриманням карти часового побиту. Зазволєнє вам не потрібно, це лише додаткова ланка, подібна до освядчення (тільки 100% гарантує вам візу). Офіційне працевлаштування це «умова о праце», дослідження ринку, контракт. Робете ці документи, і паралельно можете просити карту часового побиту. І не за два місяці. Зараз польське законодавство дозволяє зробити це в останній день. Як тільки ви заплатите «сервісний збір» (близько 450 злотих), отримаєте штампик в паспорт, який легалізує ваше перебування в Польші (нажаль перетинати кордон ви не зможете). А далі десь близько 45 днів чекати на пластик який коштує близько 60 злотих. В цей час ви не маєте права працювати (хіба на «чорну»). Ваш роботодавець мусить добре побігати: дослідження ринку на придмет того, що ніхто з Євросоюзу не притендує на цю посаду, ну і видати вам умове о праце, підписати контракт і тому подібне.

      Reply
  • 02.05.2015 at 9:58 пп
    Permalink

    Дякую за інформацію, бо якось читав раніше тільки відривками!
    Чи не підкаже автор (вибачте за «оффтоп») яка гарантія отримання візи (чи бувають відмови) якщо запрошення іде від воєводи? Чи можуть бути проблеми в консульстві і на митниці? (питаю, бо знаю про Ваг великий досвід у таких питаннях). Дякую!

    Reply
    • 06.06.2015 at 6:20 пп
      Permalink

      Романе, які можуть бути гарантії…
      Якщо ви робите всі документи без комбінацій, то й перейматися нема чого, все буде добре. У випадку, коли ви комбінуєте через посередників, тоді це лотерея, і там чи від воєводи, чи просто освядчення, залежить вже наскільки совісні і порядні ті посередникі.
      В цілому, якщо річна віза наклеєна у паспорті, тоді на кордоні навіть дозволу на працю не питають (освядчення мусите показати). Взагалі, річна віза (воєвудська) — це добра річ.

      Reply
      • 18.05.2016 at 9:25 пп
        Permalink

        Доброго дня! Підкажіть що робити у наступній ситуації. Працювала у Польщі пів року і отримала зезволеніє для відкриття наступної візи. Але коли віза була відкрита, та фірма через яку я була оформлена, мені повідомила, що зараз не має набору на те підприємство. І іншої роботи для жінок у них також немає. Намагалася шукати інші вакансії через інтернет. Але мені говорять, що не можуть мене прийняти на роботу із такою візою. Що я маю право працювати тільки в тій фірмі, яка видала зезволеніє. Що мені робити в такій ситуації. Невже всі мої зусилля марні? Дякую за відповідь.

        Reply
  • 08.05.2015 at 12:54 пп
    Permalink

    До речі, на фото Вроцлавський ужонд воєвудський, в якому я був і консультувався на предмет отримання «карти часовего побиту» :)

    Reply
  • 24.07.2015 at 12:03 дп
    Permalink

    Доброго дня, пане Сірко. Мене цікавить таке питання, при отримані карти побуту скількі днів на рік можна перебувати на тереторіі Украіни.

    Reply
    • 26.07.2015 at 5:33 пп
      Permalink

      Можете перебувати в Україні хоч і цілий рік, не має значення.

      Reply
      • 26.07.2015 at 6:19 пп
        Permalink

        Ваша неправда, Надя
        Дозволяється перебувати не більше пів-року одним періодом, та не більше року сумарно протягом усієї дії карти побиту.

        Reply
  • 26.07.2015 at 11:03 пп
    Permalink

    Пане Сірко дуже чудовий Ваш сайт,я вже пів року його читаю і взахваті від чіткоі інформаціі, а це виникло в мене запитання і наважився Вам написати.
    Дякую за чудову інформацію, бо мені понарозказували сказок не більше одного місяця на рік і т.д.

    Reply
  • 01.08.2015 at 3:08 пп
    Permalink

    Добрий день, пане Сірку! Вже довгий час є читачкою вашого сайту і розумію, наскільки потрібну і нелегку роботу Ви виконуєте. Окрема вдячність Вам за це. А разом з тим хотіла б звернутись до Вас за порадою. Я навчаюсь в Польщі і до мене хоче приїхати чоловік. Університет, в якому я навчаюсь, вислав йому запрошення. Але візу йому відкриють хіба що національну гостьову на рік. Чи може він у такому разі легально працювати в Польщі? І якщо так, то що для цього потрібно зробити? Наперед щиро дякую за Вашу відповідь.

    Reply
    • 02.08.2015 at 5:08 пп
      Permalink

      Доброго дня, Ірино
      Дякую вам на доброму слові )
      Стосовно вашого чоловіка та візи, то щось мені підказує, що по тій візі він офіційно працевлаштуватися не зможе. Але можливо легалізувати свою працю він зможе в разі, якщо працедавець виготовить Oswiadczenie. Тоді по діючій візі, разом із Oswiadczeniem він зможе легально працювати до 6 місяців.
      Ідея не моя, колись подібну ситуацію зустрічав на одному польському сайті, і консультацію надавав кваліфікований польський юрист

      Reply
  • 21.08.2015 at 8:47 дп
    Permalink

    Добрий день, пане Сірку. Це знову вас турбує Ірина. Ми з чоловіком очікували, що посольство дасть національну гостьову візу, а дало студентську (ціль видання 09) мабуть тому, що запрошення було від університету. Але мій чоловік не є студентом, чи пустять його на кордоні? Ще чули таку інформацію, що на кордоні завертають військовозобовязаних. Чоловік в армії не служив, йому 22. Скажіть, будь ласка, чи правда це? І що робити у такому випадку, адже нема такого закону, який би забороняв військовозобовязаним виїзд за кордон. Щиро дякую за відповідь!

    Reply
  • 07.09.2015 at 8:12 пп
    Permalink

    Пане Сірко підскажіть будьласка в мене склалась така ситуация на даний час я маю часовий побут но хочу змінити місце праці і проживання як це зробити згідно польского законодавства , чи анульовується побут скільки часу чикати на новий

    Reply
    • 09.03.2016 at 7:26 пп
      Permalink

      Доброго дня, Саша. В мене на даний час така ж ситуація, яка була у Вас пів року тому, підкажіть як Ви змінили місце роботи при наявності Карти тимчасового побиту?

      Reply
  • 09.02.2016 at 1:28 пп
    Permalink

    Добрий день, пане Сiрку! У мене е пару запитань до Вас.Як за я можу за Вами зв’язатись?мiй ящик для зв’язку:[email protected]

    Reply
    • 14.02.2016 at 5:33 пп
      Permalink

      Доброго дня, Адрію
      Все спілкування тільки на сторінках блогу.

      Reply
  • 26.03.2016 at 9:24 пп
    Permalink

    Добрий день я маю карту побиту тимчасову як схочу відкрити датску візу чи анольовоється карта побиту

    Reply
  • 30.03.2016 at 8:02 дп
    Permalink

    Наприклад я повідомив Воєводу про втрату праці до 15 днів,і що дальше?Як мені перейти до іншого роботодавця?

    Reply
  • 14.05.2016 at 6:09 пп
    Permalink

    Доброго дня, мене цікавлять кілька питань, допоможіть зрозуміти. 1 Ми з чоловіком знаходимось в Польші по робочий візі 180/360. Віза закінчується через місяць. Запрошення видано одною фірмою, а працюємо офіційно на іншій фірмі, це може якось вплинути на карту тимчасового побуту якщо подавати документи?.
    2. Якщо пропрацював 3 міс. офційно то не потрібно з місцевого польського центру зайнятості брати довідку працедавцеві про те що не може знайти кваліфікаційних кадрів?

    Reply
  • 24.05.2016 at 3:40 пп
    Permalink

    Доброго дня,допоможіть з таким питанням: які документи потрібно падати працедавцеві на воєводське запрошення?

    Reply
  • 10.06.2016 at 7:22 пп
    Permalink

    Доброго дня пане Сірко=) Мене цікавить одне питання, і дуже буду вдячний за відповідь! Мав їхати весною на заробітки в Литву через Польську фірму по Польській візі, візу не отримав, зараз фірма робить воєводську візу категорії «D»(по запрошенню від воєводи), чи можу я наприклад поїхати по запрошенню від тієї фірми, але влаштуватись на іншу роботу з воєводською візою, так як не маю підстав довіряти фірмі, яка зараз робить мені документи(дуже довго по часу, і заробітня плата не та, що обіцяли спочатку, люди вже працюють і не отримують обіцяного). Цікавить чи великі шанси що фірма звернеться до воєводи, щоб мені скасували візу по тій причині, що я до них не доїхав, а поїхав в Польщу на іншу роботу(офіційну), як легально можна це все зробити? Тому що деякі фінанси я вже потратив на документи, і купа часу, не хочеться починати все спочатку. Наперед дякую.

    Reply
  • 15.08.2016 at 8:05 пп
    Permalink

    Добрий вечір ! Працюю на чорно з запрошенням від воєводи. Що мене чекає на кордоні! Що можнс зробити і який вихід ? До дому іду через 5 днів.

    Reply
  • 22.08.2016 at 7:30 пп
    Permalink

    Добрий вечір ! Маю відкриту робочу річну візу від воєводи, але запрошення загублено. Мені потрібно виробляти нове запрошення від воєводи чи достатньо просте піврічне запрошення ? При зміні роботодавця потрібно нове запрошення від воєводи чи достатньо просте піврічне запрошення ? Дуже вам дякую !!!

    Reply

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *