робота за кордоном, робота в швеції, куди поїхати на заробіткиТрудова імміграція до Швеції — то чудовий спосіб отримати дозвіл на постійне проживання (і хто знає, може з часом і громадянство). Для того, щоб іммігрувати до Швеції як кваліфікований спеціаліст, вам достатньо володіти однією із дефіцитних професій, та знати шведську мову на середньому рівні (як усно, так і письмово). Маючи цей мінімальний набір якостей (а також вміння презентувати себе на співбесіді), ви досить швидко зможете знайти гарну роботу.

У цій статті, ми не станемо розглядати способи пошуку роботи в Швеції, бо вони нічим не відрізняються від пошуку роботи в інших цивілізованих країнах, і це тема для окремої великої статті. Зосередимося на правових моментах працевлаштування в Швеції.

Будемо вважати, що ви вдало пройшли співбесіду (скоріш за все, не одну), і шведський працедавець готовий виробити для вас всі необхідні папери, для отримання дозволу на роботу, а разом із тим, і дозволу на проживання.

Працедавець

  1. Першою і самою головною умовою надання роботи іноземцю в Швеції — розміщення працедавцем оголошення про вакансію, на сайті Державної служби зайнятості (Arbetsförmedlingen);

    Важливо: оголошення про вакансію, повинно знаходитися на сайті служби зайнятості не менше 10 днів;

  2. Після того, як прийнято рішення про закриття вакансії, працедавець входить до електронної системи служби зайнятості, і вносить всі необхідні дані про фірму та працівника (ім’я, дата народження, громадянство, освіта, адреса електронної пошти, код професії згідно класифікатора SCB);

    Важливо: код спеціальності по якій ви влаштовуєтесь, має бути вказаний у відповідності до SSYK2012 Шведського управління статистики);

    Бажано:  ваша спеціальність повинна знаходитися у списку дефіцитних — це додасть вам шансів на отримання дозволу на роботу; крім того, існує можливість знаходження в Швеції, на час розгляду вашої справи (згідно закону, ви маєте покину країну, поки розглядають ваші документи; докладніше про цей момент — у наступній статті);

  3. Після того, як бланк заяви про надання дозволу на роботу заповнено і роздруковано, він направляється до відповідної профспілки (facket), де уповноважені працівники вивчають умови майбутньої праці, та дають висновок про відповідність/невідповідність умов;

    Важливо: рівень вашої майбутньої зарплатні повинен бути не нижчим профспілкових домовленостей по вашій професії, та кваліфікаційному рівню, інакше, ви отримаєте негативну відповідь від профспілки, що зупинить весь процес отримання дозволу на роботу.

    Приклад: заробітна плата електрика в Швеції, зі стажем не менше 3 років, становить 22 500 крон до податку (всі зарплати у Швеції нараховуються БРУТТО, бо ставка податку вираховується, виходячи із валового доходу);

  4. Щоб завершити процес подачі заяви про дозвіл на роботу в Швеції, потрібно відсканувати заяву із позитивним висновком профспілки, та використовуючи електронний паспорт, увійти до системи migrationsverket, щоб подати повний пакет документів;

    Важливо: якщо спеціалізація фірми знаходиться у списку галузей із високими вимогами (прибирання- 81290, 81210; готельний та ресторанний бізнес — 55101, 56; будівництво та конструкційні роботи- 41200, 421, 42990, 43; торгівля- 471-478; сільське та лісове господарство — 0113, 012, 02102; ремонт автомобілів — 452; сервіс, обслуговування — 9602,9604; кадрові послуги — 782), тоді компанія повинна подати додаткові документи, що підтверджують її фінансову надійність. Крім того, до компаній із цього списку висуваються додаткові умови;

    Історична довідка: вимоги, що до фінансової стабільності компанії працедавця почали діяти із 2012 року, це було прийнято з метою призупинити потік мігрантів, котрі приїжджали на запрошення компаній, що займалися тільки продажем запрошень, але ніяк не працевлаштуванням. Дуже багато шахрайських схем було розроблено серед компаній, діяльність яких потрапила до списку із додатковими вимогами, що до фінансової надійності. Крім того, компанія має право набирати працівників  із-за кордону (із дозволом на роботу) тільки у разі, якщо від моменту реєстрації компанії пройшло не менше року.

     

В наступній статті, ми розглянемо алгоритм дій працівника для отримання дозволу на роботу та проживання у Швеції.

4 thoughts on “Отримання дозволу на роботу в Швеції

  • 18.12.2014 at 2:02 пп
    Permalink

    Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, якщо у мене карта сталого побуту польщі, чи маю я право на працю в Швеції? І чи зможу я взяти з собою свою дружину?

    Reply
    • 18.12.2014 at 10:36 пп
      Permalink

      Доброго вечора, Олександре.
      Наскільки мені відомо, то із картою сталего побиту, ви маєте право офіційної праці до 6 місяцяв, протягом року на території будь-якої країни із зони Шенген. Інакше, ви маєте подавати документи на отримання дозволу на побут, та дозвіл на працю.
      Стосовно дружини, нічого не скажу, бо ви не повідомляєте де та на яких умовах знаходиться вона.

      Reply
  • 08.12.2015 at 8:29 дп
    Permalink

    Здрастуйте. Дякую вам за провадження такого цікавого та пізнавального блогу. Я працюю в Польщі монтерем риштовань, також закінчив курс в Польщі по даній спеціальності. Хочу отримати дозвіл на роботу в Швеції. Підскажіть як можна дізнатись чи професія належить до списку дефіцитних

    Reply
    • 10.12.2015 at 10:08 пп
      Permalink

      Доброго вечора, Антоне
      Якщо трохи розбираєтесь в шведській, то всю потрібну інформацію ви зможете знайти на сайті Служби міграції.

      Reply

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *