На днях, в Швеції відбулася презентація нового і дуже незвичного виду пива. Pu:rest — перше шведське перше пиво, котре зварене із застовуванням очищеної стічної води. «Це було викликом, і ми не могли простистояти йому», — заявив головний пивовар заводу New Carnegie Кріс Тургесон (Chris Thurgeson), який розробив пиво у співпраці з шведським Інститутом навколишнього середовища (IVL Svenska miljöinstitutet).
У світі, якому погрожує дефіцит води, вже існують технології перетворення стічних вод у питну воду, яка є такою ж чистою, як звичайна вода із крану (примітка: якість водопровідної води в Швеції є однією із накращих у світі)
Таким чином, щоб подолати стереотипи та зробити людей свідомими, що стічні води можуть стати частиною стійких рішень майбутнього — пивоварний завод New Carnegie приєднався до IVL і розробив Pu:rest — перше пиво Швеції, зварене на очищених стічних водах.
Презентація пива Pu:rest відбулася 25 травня в пивоварні New Carnegie в Стокгольм, у районі Хаммарбі Сьостад (Hammarby Sjöstad), де крім всіх, присутніх, були й дослідники з IVL, котрі презентували методики очищення стічних вод, та розповіли про проблеми води в глобальній перспективі.
«У нас є технологія для переробки води з якістю, яка є не менш хорошою і безпечною, як і звичайна водопровідна вода, але багато хто може скептично ставитися до застосування очищеної стічної води. Тому ми зв’язалися з пивоварнею New Carnegie, щоб запитати, чи вони зацікавлені в новому виді пива, на основі нашої переробленої води. У кінцевому підсумку це може дати поштовх для принципово нового управління водними ресурсами та вартості чистої води «, — сказав в інтерв’ю менеджер проекту з управління водними ресурсами інституту навколишнього середовища (IVL) Стаффан Філіпссон (Staffan Filipsson).
З липня пиво буде випускатись в обмеженій серії, та з’явиться у на полицях магазинів мережі Systembolaget (державна алкогольна монополія). Крім того, пиво буде представлено у вибраних тавернах та фестивалях, у тому числі ”Smaka på Stockholm” у червні.
Вода, що використовується в пиві, береться прямо із місцевої системи каналізації Hammarby Sjöstadsverk, після чого вона проходить багатоступеневу очистку. Результати суворих тестів та хіманалізу очищених стоків задовільнили пивоварів, і через 4 тижні після погодження аналізів, з’явилося перше Шведське пиво із каналізаційних стоків.
«Коли ми отримали пропозицію від IVL, ми не змогли протистояти цьому виклику. Ми дбаємо про екологію та оточуюче середовище, тому ми поділяємо думку виробників, що споживачі повинні наважитися думати по-іншому, щоб піклуватися про земні ресурси. Ми завжди намагаємося знайти на нашому пивоварному заводі кліматичні рішення. Наприклад, наші залишки солоду перетворюються на біогаз, ми використовуємо «зелену» електрику на пивоварному заводі, а також ми сортуємо відходи їжі в нашому ресторані. Тому ідея заварити Pu:rest видалася нам цілком логічною, адже, це екологічне та кришталево чисте пиво, із «відкритим» смаком» ,- повідомляє головний пивовар Кріс Тургесон.
Джерело: https://www.dagensmedia.se/marknadsforing/kampanjer/nya-carnegiebryggeriet-gor-ol-pa-bajsvatten-6916218
Щось мені підказує, що поняття «фільтроване/не фільтроване» скоро набуде нового значення ))))