Реєстрація sp. z o.o. через Інтернет

Норми Кодексу торгових товариств (Kodeks spółek handlowych) передбачає можливість реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю (далі по тексту — sp. z o.o.) по спрощеній схемі, без нотаріальної реєстрації статуту. Процедура реєстрації sp. z o.o. відбувається в системі S24 на сайті  Міністерства юстиції (Ministerstwo Sprawiedliwości)

Подання про реєстрацію sp. z o.o. в системі eKRS розглядається через відділи Krajowego Rejestru Sądowego (далі по тексту — KRS) у робочі дні, в години роботи судів.

Однією із умов електронної реєстрації являється формування статутного фонду із грошових вкладів. Якщо статутний капітал буде не грошовим, тоді реєстрація має відбуватися в традиційний спосіб — через нотаріуса.

Формування статутного фонду повинно наступити не пізніше, ніж через 7 днів від дня запису до реєстру KRS. Згідно Кодексу торгових товариств, статутний фонд має бути не меншим 5 000 злотих, а величина мінімального вкладу учасника  sp. z o.o. повинна складати не менше 50 злотих.

Процес реєстрації  sp. z o.o. покроково:

1. Реєстрація учасників в системі eKRS

Користуватися системою eKRS можуть однаково, як громадяни Польщі, так й іноземці. Тільки зареєстрована особа може входити до системи eKRS за допомогою логіну та паролю. На момент реєстрації фірми, кожен із учасників (співвласників), що підписує подання, повинен бути зареєстрованим в системі, і мати активний профіль. Створити профіль можна тут: https://ekrs.ms.gov.pl/

2. Приготування необхідних даних для реєстрації товариства

  • назва товариства (поле в бланку „Nazwa tworzonej spółki» — має бути подано без дефісу з правовою формою);
  • адресні дані товариства (крім поштової адреси, є можливість внесення e-mail та адреси сайту фірми, після реєстрації, ці дані буде видно в KRS);
  • територіальний судовий реєстр, в котрому буде відбуватися реєстрація (можна вибрати із меню);
  • список засновників, список керівників, членів органів правління (якщо це стосується даного товариства).

3. Внесення даних

Дані вносять у відповідні поля форми реєстрації. Будьте уважними при виборі відповідного до вашого роду діяльності коду PKD. Знайти код на правильну назву роду діяльності товариства можна на сайті: http://www.pkd.com.pl/

Більше пояснень стосовно вибору назви фірми, штаб-квартири (офісу) товариства, коді PKD, банківських рахунків та багато іншого, ви зможете за адресою https://www.biznes.gov.pl/przedsiebiorcy/biznes-w-polsce/zakladam-firme

4. Формування документів та подання

Перед підписанням, кожний документ що є у списку для подання, можна відкрити у готовому вигляді (як для друку) і перевірити його зміст. На цьому етапі, якщо ви знайдете будь-яку помилку, її можна виправити.

5. Підписання документів електронним підписом

Підписані документи потрібно завантажити із системи eKRS і зберегти на диску вашого комп’ютера. У випадку, якщо подання документів робить уповноважена особа, у процесі підписання потрібно буде додати відповідне доручення і документи, котрі підписує уповноважена особа.

6. Оплата подання за допомогою системи eCard*

  • оплата судового внеску за  реєстрацію в KRS — 250 злотих;
  • оплата за оголошення першого запису в MSiG — 100 злотих;
  • оплата за послуги eCard становить 1% від суми переказу — 3,50 злотих;

7. Реєстрація документів в судовому реєстрі

Після підписання електронним підписом всіх необхідних документів, усіма учасниками товариства, подання направляється до вказаного під час реєстрації територіального судового реєстру на розгляд. Як було вказано на початку статті, всі подання розглядають у робочі дні в години роботи судів.

Якщо вам знадобиться додаткова допомога при реєстрації в системі eKRS, тоді всі ваші питання можна буде надіслати в листі за адресою: [email protected]

Телефонні консультації можна отримати за номером:  +48 717 489 600

Часті запитання відповіді знайдете в FAQ. Корисною буде й інструкція по використаню системи: https://ekrs.ms.gov.pl/

Кроки після проведення реєстрації в KRS

Правління товариства, не пізніше ніж протягом семи днів від моменту реєстрації в судовому реєстрі, якщо це не було зроблено до моменту рєєстрації, зобов’язане подати заяву про те, що усі члени правління (співвласники) внесли свої частки до статутного фонду у повному обсязі. Подання заяви підлягає судовій оплаті у розмірі 40 злотих.

Податок від цивільно-правових угод (PCC) — декларацію PCC-3 потрібно заповнити, підрахувавши величину податку самостійно. Предметом оподаткування є вартість статутного фонду, вказаного при реєстрації в KRS, ставка податку PCC становить 0,5%. Провести оплату і подати декларацію потрібно не пізніше ніж через 14 днів після реєстрації товариства.

Подання для NIP-8 належить зробити в термін 21 день, від внесення даних до KRS.

Платники ПДВ (VAT), повинні подати заяву про реєстрацію платника ПДВ, не пізніше, ніж за 7 днів до першої транзакції. Більше про реєстрацію платника VAT

Джерело: https://www.biznes.gov.pl/

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *