Квашена капуста. Рецепт

Квашена капуста, що може бути простішим? — вирішив я, як заглянув в холодильник і побачив дві головки капусти. Простий рецепт пам’ятаю ще із дитинства, тому довго не барився та взявся до справи.

Квашена капуста. Рецепт

Першим ділом, приготував моркву — почистив та натер на тертці. Так як я люблю квашену капусту, де багато моркви, то взяв три великих для такої справи.

квашена капуста рецепт, як зробити квашену капусту

Наступним кроком стало нарізання капусти. Так як шатківниці в радіусі 5 км мені не знайти, то все робилося ножем. 

квашена капуста, як приготувати квашену капусту

Під час поступового наповнення каструлі, всю капусту ретельно переминав, щоб вона пустила сік.

квашена капуста рецепт, як приготувати квашену капусту

Солимо капусту. Кількість солі складає 2 відсотки від маси капусти, у моєму випадку — це було дві столові ложки на головку.

Рецепт квашеної капусти, як заквасити капусту

До перем’ятої та посоленої капусти, додаємо терту моркву та все ретельно вимішуємо.

квашена капуста рецепт, як приготувати квашену капусту

В результаті отримуємо картину, зображену на фото.

рецепт квашеної капусти

Перекладаємо готову масу у скляний чи пластиковий посуд, ретельно трамбуємо, щоб із капусти витиснути повітря, а порожнини заповнив сік.

рецепт квашеної капусти

Так як із однієї головки після гарного трамбування, вийло тільки пів-відеречка на 5 літрів, то я вирішив повторити операцію і зробив ще одну порцію суміші капусти, моркви та солі. Все повторив у такій самій послідовності, як у першому циклі )

рецепт квашеної капусти

Другу порцію заготовки для квашеної капусти, закладаю у посуд із першою порцією.

рецепт квашеної капусти

Вийшло ціле відеречко, об’ємом на 5 літрів. Знову ретельне трамбування, ущільнення, допоки на поверхні не виступить сік. Робити це із моєю вагою зовсім не складно, і за хвилину все було спресовано до стану свіжопокладеного асфальту ))) Затрамбував я капусту на совість, от тепер сам-себе питаю: Як я потім її діставати буду? Перфоратором? )))

рецепт квашеної капусти

Накриваємо плоскою тарілкою (у моєму випадку — пластикова кришка) і все під гніт на 72 години. Час-від-часу гніт потрібно знімати та проколювати масу квашеної капусти, щоб випускати вуглекислий газ. По завершенню процесу, коли капуста набуде потрібного смаку та вигляду, ємність щільно закриваємо, та ставимо у прохолодне місце.

7 thoughts on “Квашена капуста. Рецепт

  • 26.01.2013 at 1:45 пп
    Permalink

    Классненько! Я тоже люблю квашеную капусту! Не знаю, сколько ведерок я слопал из Аушана в Польше :) Ну а дома — тоже частенько квасим, хорошая, а главное — очень полезная штука.

    Reply
    • 26.01.2013 at 3:07 пп
      Permalink

      Так, квашені продукти мають багато корисних властивостей. Особливо, розсіл з квашеної капусти вранці, після оказії. Колись, у часи свого навчання в інституті, на якійсь вечірці так погуляв, що вранці голова була наче бубон. Зайшов до знайомих, попросив розсолу, але була тільки трилітрова банка квашеної капусти… Що ти думаєш: діставав із банки і чавив, щоб добути цілющої вологи. Коли попустило — заїдав свою алкогольну інтоксикацію салатом із тієї ж капусти. Відпустило.
      Зараз роблю простіше — не п’ю взагалі і красота )

      Reply
  • 27.01.2013 at 12:36 дп
    Permalink

    «Зараз роблю простіше — не п’ю взагалі і красота )»

    Хворий, або падлюка (с) :P :D :D

    А за квашеную капусту читал, что в ней больше витаминов, чем в свежей, да плюс еще и каротин из морковки добавляется. Недаром ее раньше в долгие путешествия брали бочками, чтобы уберечь путешественников от цинги.

    Reply
    • 28.01.2013 at 4:54 пп
      Permalink

      Так, так.. Це мій рецепт від похмілля )
      А ще допомагає: Я закодірувався (с) — стільки співчуття в очах людей, але вже не чіпляються із непристойними пропозиціями ))))

      Reply
  • 30.01.2013 at 2:33 дп
    Permalink

    П.С. Капуста вкисла за 4 доби до стану, що перестали виділятися гази. Всю капусту дістав із відерця, пересипав до великої каструлі, щоб вона «подихала» кілька хвилин. Це дозволяє позбутися спецефічного присмаку, якого надають розчинені гази. Після цього все склав та утрамбував до того самого відерця, де проходив процес, закрив щільно кришкою і поставив до холодильника. Все, капуста готова до споживання.

    П.С. Сьогодні відразу наробив вареників із капустою )

    Reply
  • 05.02.2013 at 8:51 пп
    Permalink

    Sory że vad?
    Z opisu zrozumiałem tyle co z obrazków, czyli coś tam… )

    Reply
    • 06.02.2013 at 12:14 дп
      Permalink

      No co tam rozumieć? Recepta przygotowania kiszonej kapusty i tyle )
      Var så god

      Reply

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *